Klädsel vid begravning

De formella detaljerna är inte viktigast – det viktigaste av allt är att vara närvarande och till stöd för den avlidnes anhöriga. Men det kan ändå vara bra att känna till de vanligaste formaliteterna inför begravningen, för att känna sig bekväm i sammanhanget.

Hur formellt man behöver klä sig på begravningar varierar. Men även när det inte finns några uttalade krav om klädsel, kan det kännas bra att känna till något om vad som är brukligt.

Mer eller mindre formellt

Det vanligaste idag för män är svart, mörkblå eller mörkgrå kostym. Släktingar bär vanligen vit slips medan vänner och bekanta har svart slips. Som ytterplagg svart rock, vit halsduk och svarta handskar.

För kvinnor kan det innebära, mörk eller svart dräkt, klänning, svarta eller mörka strumpor och en vit scarf alternativt halsduk. Som ytterplagg svart eller mörk kappa.

Valfri klädsel innebär att det ej finns önskemål angående gästernas klädsel. Detta hindrar inte de gäster som vill klä sig formellt att göra det.

När det står att ljus klädsel eller sorgeklädsel undanbedes innebär detta att ljus klädsel påbjudes. Barn kan alltid ha sina finkläder. Sorgbandet används idag mycket sällan. Vid ex. sportsammanhang, då någon närstående till laget avlidit, kan laget bära ett brett sorgband på vänster arm.